Tartás

Az emberi elme
A valódi tanítást nem fogja föl.
Mégis mily szívesen
Vitáznátok velem
Ha kétségeitek vannak
És semmit sem értetek.
                                                Yoka Daishi „Shodoka”
 
Valahogy sikerült teljesen telezsúfolni a hétköznapokat tennivalókkal, a hétvégéket meg aktív pihenéssel. Ami nagyon jó, mert igen kevés időm marad az elmélkedésre. Amikor pedig végre marad magamra néhány órám, akkor bodyART-ot gyakorlok a szuperszónikus jógamatracomon, vagy taoista öngyógyításról (Út a teljességhez) és energiamunkáról olvasok.
 
Tegnap megakadt a szemem egy gondolaton a tartásról, megosztom:
"...a külső tartás megfelel a belsőnek, s ez az analógia több beszédfordulatban kifejezésre is jut: vannak egyenes emberek, s vannak, akik szívesen meghajolnak mások előtt, ismerünk merev és ismerünk nyakas embereket, de ismerünk olyanokat is, akik szívesen csúsznak-másznak, némelyeknek nemcsak a tartása
hiányzik, de megállni sem képesek előttünk. Külső tartásunkat azonban mesterségesen befolyásolhatjuk, s ezzel megpróbálhatunk más belső tartást színlelni. Így például egyes szülők így kiáltanak gyermekükre: „Állj már egyenesen!” – „Nem tudsz egyenesen ülni?” – s ezzel már kezdetét is vette az őszintétlenség játszmája.
A külső tartásra irányuló idomítás csak ahhoz szükséges, hogy a belső és a külső tartás közötti természetes
kapcsolatot (korreszpondenciát) megszakítsa."

Megjegyzések

sztracsek üzenete…
Ez érdekes és felhúzott..:) Ha valaki rossz tartással ül, akkor nem kap megfelelően levegőt, feleslegesen terhel izomcsoportokat és a gerincét. A legtöbb gyereknek hanyag tartása van, mert gyorsan nőnek és folyamatosan tanulják, hogy hogyan bánjanak a testükkel. A belső és a külső tartás egymást támogatva fejlődhet csak. sztem igenis szólni kell nekik. De ami még fontosabb, el kell vinni őket sportolni.:) Az titura megalapoz egy belső és külső tartást.
Király Emese üzenete…
Egyetértek veled! Ez a kiragadott mondat jó gondolatindító, de semmiképp nem a teljes kép. Nekem is segített a sport a tartást illetően, de azt is észrevettem, hogy vannak olyan tartás "hibák", amik kívülről nem alakíthatók. Ha a könyvben ezt a részt elolvasod, ír is erről. Ez már messzebb visz, a jellem kivetüléséről szól, ami a tartásban mutatkozik meg. Az Alexander technika pl. úgy javítja a tartást, hogy először fejben tesz rendbe. És a módszer nagyon hatékony, gerincsérvet is gyógyítanak vele.
sztracsek üzenete…
Igen, közben rájöttem, h elérhető a könyv:) Olvasgatom és tetszik ahogy a polaritásból vezeti le a dolgokat.

"Gyerekkoromban mindig hullámjárta sötét vizekbe akartam ugrani. Le akartam merülni a mélybe, egészen a tenger fenekére - hogy meglássam a lenti világot. Úgy ahogy a felszín áramlásait, ösvényeit, buborékjait, fehér habját ismerem" - Liv Ullmann

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Contact

i wish

Kakaós reszelt túrós