Butapest by bike


Budapest szép város. Kétségtelen. Csak nem arra az életmódra tervezték( akkor, amikor utoljára érdemben alakítottak a városon), amit ma élünk. Sokan vagyunk, gyorsan élünk, mindent akarunk és nincs időnk figyelni egymásra. Pedig a városi életnek igenis van valami bája. Van szépség a nyüzsgésben, a pózban, a divatban. Csak figyelni kell egymásra, meg a városra. Élni és élni hagyni, ha úgy tetszik.

Én abban hiszek, hogy ha a saját életemben tartom magam az "élni és élni hagyni" elvéhez, akkor azzal kellőképpen hozzájárulok egy élhető környezet megteremtéséhez. Nem hiszem, hogy mások helyett tehetnék bármit is. Abban sem igazán hiszek, hogy tömegek rávehetők valamire, amiről nem látják be, hogy jó nekik. Abban viszont hiszek, hogy a saját életvezetésemmel hatással lehetek másokra, és ha sokan így gondolkodnak, abból lesz felnőtt társadalom, élhető város.

Nekem a városban biciklizés is ilyen. Kis helyet foglalok, nem szennyezek, hatékony vagyok. És mint ilyen, szabad ember, pozitív energiát szabadítok fel magamból (nem duzzasztom az autósok dugóban felgyülemlett feszültségfelhőjét a város fölött). Nem hiszek a hangoskodásban, a tüntetésekben. Abban viszont igen, hogy ha dolog van, akkor azt csinálni kell.

Az, hogy Magyarországon simán lehet totál átlátszó módon közpénzt lopni, lehet igénytelen munkákért (lásd az újonnan átadott Hollán Ernő utca elej) nagy pénzeket nyúlni, hogy ha vállalkozni akarsz, azt ellehetetlenítik (azzal a ki nem mondott indokkal, hogy úgyis csalni akarsz, hát megnehezítjük a dolgod) már amolyan csendes, rezignált belenyugvást vált ki belőlem.

De valahogy most elpattant bennem valami.
A Margit hídon kín közlekedni bringával. Mindenkinek rossz, ami most van. Az, hogy kilopnak a híd felújításából megint egy nagycsomó pénzt, hát ez van. De, hogy egy kilobbizott terv egyetlen épeszű, fenntartható pontjának, a 2 biciklisáv egyikének eltörlésével keressen valaki még egy kis pénzt a család újabb ingatlanjára?!---hát, itt szólal meg nálam a csengettyű. Ez már a "nem hagynak élni", vagyis DIREKT nem teszik lehetővé, hogy normálisan élhessek (és hagyhassam élni a járdán közlekedő gyalogosokat is) a Margit hídon nap mint nap áthaladva. Ezért, ilyenkor feladatomnak érzem jelen lenni és a nem tetszésemet lehetőségeimhez mérten jelezni.

Margit hídi kritikus tömeg from bringavideo on Vimeo.


Köszi a CM-nek és az MK-nak, hogy lehetőséget adott erre. Tetszik, ahogyan Kükü gondolkodik, örülök, hogy tegnap összehozták ezt a békés demonstrációt, hogy megmutathassa magát mindenki, aki szerint egy felújított hídon helye van normális, 2 irányban közlekedő biciklisávban egy magát nyugat európai nagyvárosokhoz hasonlító fővárosnak. Örülök, hogy sokan vagyunk, akik így gondolkodunk. Jó volt ott lenni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Contact

i wish

Kakaós reszelt túrós