2009. március 1., vasárnap

Horror

Új felfedezésem, hogy semennyire nem bírom az erőszakot. Banális, ám sokkoló élmény volt, amikor észrevettem, hogy a húsleveshez vásárolt csirkefarháthoz - a csarnoki hentes értelmezésében- hozzátartozik a csirke feje is. Kénytelen voltam levágni! Még mindig látom azt a színtelen pici fejet ahogyan rámnéz...Ha a húslevesből néz vissza rám, akkor tuti végem van...grrr!

Tetézem a horrort alább egy szakácskönyvből idézve (lehet inkább vega leszek?!)

"CSIRKEBONTÁS FRANK JÚLIA MÓDRA
A kopasztott, de még bontatlan csirkét először folyóvízben megmossuk, majd szárazra töröljük. Kivágjuk a végbélnyílását és felette a faggyúmirigyet. Hátára fektetjük az állatot és a hasán felvágjuk a bőrt a végbélnyílástól a mellcsontig. A nyílást szétfeszítjük, majd a mellcsont alá benyúlva egyben emeljük ki a hasüreg tartalmát. A belső részek közül kiválasztjuk a szívet, a májat és a zúzát, ezeket megtisztításuk után azonnal hideg vízbe tesszük. A májról eltávolítjuk az epét (ha az epehólyag megsérül, tönkretesz mindent, amire a tartalma ráfolyik), amennyiben a máj egy részén zöldes elszínesződés látszik, akkor azt is kimetszük. A zúzát felvágjuk, a tartalmát alaposan leöblítjük, végül lefejtjük róla a recés bőrt. Lemetszük az állat fejét, majd levágjuk a nyakát, és kihúzzuk belőle a gégét és a nyelőcsövet. (Ha a baromfit tölteni akarjuk, akkor a nyakat úgy vágjuk ki, hogy a bőre a testen maradjon, s majd azzal zárjuk le a felső nyílást.) A nyak felől benyúlva kihúzzuk a begyet, s eldobjuk. A lábakat a térdízületnél elvágjuk, s lemetszük róla a karmokat. Ugyanígy levágjuk a szárnyak végeit. Végül váltott vízben (de áztatás nélkül) kívül-belül alaposan lemossuk a húst."

Nincsenek megjegyzések: