photo by fioralba on flickr Harmadszor kostoltam bele a Trafó kortárs táncmaratonon a különféle modern tánc stílusokba. Nincs táncos előképzettségem, inkább az érzést, a filozófiát keresem a mozgások mögött. Így még jobban értem, és élvezem az előadásokat. A testtudat, a test, a lélek és a szellem egységének filozófiája, amit a jóga tanít, elég jó alap. Ezek a táncformák is (többek között) erre építenek. A testünk középpontjának megtalálása a lényeg. A test rugalmassága, a dinamika, a technika mozgat. Erre épül minden, amiből művészet, önkifejezés kerekedik a színpadon. A kontakt tánc hatalmas élmény volt megint. A filozófiája különösen. A lényeg a kapcsolat a táncosok között. A kapcsolatban mindkét fél mozgásban van. A kapcsolat fennmaradását a két fél dinamikája biztosítja. Az egyik eldől, a másik megtámasztja. Ha az egyik fölékerekedik, a másik alámerül, majd fordul a helyzet. Ha az egyik ...
Egyensúly a pillanatban létezhet csupán. Nincs folyamatos egyensúly. Nem egybefüggő valami. Egyensúly érzésével teli pillanatok összessége. S hogy ezek a pillanatok állandósulhatnak-e? Nem tudom. Nekem még nem sikerült elérnem ezt az állapotot. De ajánlok egy előadást a TED-ről. Mathieu Ricards: Habbits of happiness. Összefoglalva arról beszél, hogy a boldogság tulajdonképpen szellemi, lelki egészség kérdése, egyfajta gondolkodás, cselekvés eredménye, amit tréninggel lehet elérni, tanulni kell...sőt tanítani kellene iskolákban. Akár a test-nevelést, a lélek-nevelést is. A fejenállás, akár bármilyen jógagyakorlat ezt célozza.
Nem vagyok éppen konyhatündér, de csak mert ezer más dologgal töltöm az időmet. De most ideugrik egy recept rendhagyó módon. Tomi kérdezte reggel mi legyen a süti, nu, hát legyen kakaós reszelt túrós. Anya receptje szerint: Íme: Hozzávalók: Tészta: 40 dkg. rétesliszt 25 dkg. Rama 15 dkg. porcukor 1 tojás sárgája 1/2 csom. sütőpor 1 csom. vaníliáscukor 3 evőkanál kakaó (nem instant) Krém: 1 kg. túró 25 dkg. porcukor 3 tojás sárgája 1 citrom reszelt héja 1 csom. vaníliás cukor 5 dkg mazsola Ha túl leves a krém 5-10 dkg. reszelt piskóta vagy háztartási keksz (mi levesen szeretjük) a 4 tojás fehérje habbá verve Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrod, s ha jól összeállt, 2 egyforma cipót formálsz belőle, és a fagyasztóba teszed frissentartó fóliában v. zacskóban(10-20 perc alatt jó lesz), addig kikevered a krémet. A fehérjét a végén forgasd bele, hogy ne törjön össze. Ha a kakaós tésztád a fagyasztóban jó keménnyé, reszelhetővé vált,az egyiket a kivajazott, ...
Megjegyzések